Buah Markisa: 15 Kebaikan, Khasiat dan Cara Makan Markisa
Buah markisa atau juga dikenali sebagai passion fruit ini mengandungi banyak khasiat serta nutrient yang tersendiri. Buah markisa juga kaya dengan antioksidan dan memiliki banyak manfaat.
Jika sebelum ini anda makan buah markisa tanpa tahu manfaatnya, dalam artikel ini kami akan membincang semua tentang buah markisa termasuk kebaikan, khasiat, nutrisi, cara makan serta kesan sampingan.
Jom kita mulakan!
Apa Itu Buah Markisa
Buah markisa, juga dikenali sebagai Passiflora edulis, adalah sejenis pokok anggur dan ditanam di kawasan beriklim sederhana di Amerika Selatan, Australia, Afrika Selatan dan India. Buah markisa juga merupakan tumbuhan memanjat yang memerlukan para atau sokongan.
Buahnya berbentuk seperti buah beri dan berbentuk sfera atau ovoid. Dikenali dengan rasa masam dan manis, buah markisa sentiasa digunakan sebagai minuman.
Buah ini padat dengan biji berair dan sentiasa diperah untuk mendapatkan jus atau airnya yang benar-benar lazat.
Selain itu, markisa mempunyai dua jenis yang biasa ditanam iaitu buah kuning (Passiflora flavicarpa) dan buah ungu (Passiflora edulis). Kedua-duanya mempunyai rasa masam yang sama.
Namun, varieti markisa kuning lebih sesuai ditanam di Malaysia kerana ia boleh mengeluarkan hasil yang lebih banyak berbanding markisa ungu. Antara jenis markisa lain ialah markisa manis, markisa gergasi dan markisa pisang.
Fakta nutrisi dan khasiat buah markisa
Berikut adalah fakta nutrisi untuk 100g buah markisa:
Makronutrien:
Kalori | 97 Kcal |
Jumlah Karbohidrat | 23.4g |
Serat (Karbohidrat) | 10.4g |
Gula (Karbohidrat) | 11.2g |
Protein | 2.2g |
Lemak | 0.7g |
Mikronutrien (Vitamin):
Folates | 14 µg |
Niacin | 1.500 mg |
Pyridoxine | 0.100 mg |
Riboflavin | 0.130 mg |
Vitamin A | 1274 IU |
Vitamin C | 30 mg |
Vitamin E | 0.02 µg |
Vitamin K | 0.7 mg |
Mikronutrien (Mineral):
Potassium | 348 mg |
Calcium | 12 mg |
Copper | 0.086 mg |
Iron | 1.60 mg |
Magnesium | 29 mg |
Phosphorus | 68 mg |
Selenium | 0.6 µg |
Zinc | 0.10 µg |
Mikronutrien (Fitonutrien):
Carotene-ß | 743 µg |
Crypto-xanthin-ß | 41 µg |
15 Kebaikan Buah Markisa
1. Baik untuk penyakit diabetes
Manfaat pertama buah markisa ialah ia mempunyai indeks glisemik yang rendah iaitu 30 dan pada masa yang sama dapat mengekalkan paras gula dalam darah. Malah, markisa juga sesuai untuk pesakit kencing manis.
Selain itu, terdapat kajian menunjukkan bahawa biji yang terdapat dalam markisa ini mengandungi piceatannol yang boleh meningkatkan sensitiviti insulin dalam badan.
2. Baik untuk kesihatan jantung dan mengurangkan tekanan darah
Dengan mengamalkan memakan markisa dapat menyokong kesihatan jantung dan mengurangkan tekanan darah.
Kajian membuktikan pengambilan kalium (potassium) boleh menyumbang kepada penurunan tekanan darah dan boleh mengurangkan risiko tekanan darah tinggi (hipertensi) yang boleh menyebabkan penyakit berbahaya seperti serangan jantung.
Buah markisa juga mengandungi kandungan mineral kalium yang tinggi iaitu 62.6 mg untuk setiap biji buah markisa.
3. Dapat kurangkan risiko kanser
Buah markisa ini mempunyai kandungan vitamin yang tinggi seperti Vitamin C, zat besi, kalium A dan juga serat makanan.
Kebaikan vitamin C dan Vitamin A dapat membantu dalam mencegah tubuh kita daripada risiko kanser. Kandungan antioksidan dalam buah ini dapat membantu dan melindungi sel-sel badan daripada kerosakan oleh radikal bebas.
Kajian (ini, ini, ini, ini dan ini) menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan beta karotena berasaskan tumbuhan telah dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk beberapa kanser, termasuk prostat, kolon, perut dan payudara.
4. Tingkatkan sistem imun
Buah markisa mempunyai beberapa manfaat dalam sistem imun tubuh manusia. Buah markisa kaya dengan vitamin C yang merupakan antioksidan penting dalam menjaga kesihatan sistem imun.
Pada masa yang sama Vitamin C membantu melawan radikal bebas dan meningkatkan pengeluaran sel darah putih yang penting dalam memerangi jangkitan dan penyakit berjangkit lain. Kajian juga membuktikan Vitamin C adalah antioksidan penting dalam mengekalkan sistem imun badan anda.
5. Baik untuk sistem pencernaan dan penghadaman
Jika anda mempunyai masalah pencernaan, anda boleh mengamalkan makan buah markisa. Ini kerana buah markisa mempunyai manfaat yang baik dalam masalah pencernaan.
Buah markisa mengandungi serat yang tinggi yang dibukti dapat membantu melancarkan pencernaan dan mencegah sembelit.
Buah markisa juga membantu dalam meredakan sakit perut kerana mempunyai kandungan flavonoid yang dapat mengurangkan keradangan pada saluran pencernaan.
6. Dapat tingkatkan kesihatan kognitif dan kurangkan kebimbangan
Manfaat buah markisa seterusnya ialah dapat mengurangkan rasa kebimbangan atau kecemasan. Buah markisa mengandungi magnesium, yang merupakan mineral yang diperlukan untuk memastikan fungsi saraf yang sihat.
Selain itu, peranan magnesium dapat mengurangkan perasaan cemas dan tekanan. Satu kajian juga telah membuktikan bahawa kandungan magnesium boleh membantu dalam menguruskan tahap kebimbangan.
7. Baik untuk kesihatan tulang
Buah markisa juga mengandungi Vitamin K yang berfungsi dalam pembentukan tulang yang kuat dan sihat. Selain itu, markisa juga mengandungi kalsium yang berperanan dalam pembentukan tulang, dan juga membantu dalam kesihatan gigi dan otot.
Kajian telah menunjukkan bahawa penghidap osteoarthritis lutut telah mengambil ekstrak kulit buah markisa ungu dan mengalami sakit sendi yang kurang berbanding mereka yang tidak mengambilnya.
8. Dapat bantu anda tidur lena
Jika anda mengalami masalah insomnia atau sukar untuk tidur lena, dengan makan markisa anda boleh menyelesaikan masalah ini.
Dalam satu kajian telah terbukti bahawa buah markisa adalah salah satu cara terbaik untuk mendapatkan tidur yang lebih lena. Sebelum tidur anda boleh minum segelas jus markisa untuk mendapatkan kualiti tidur yang lebih baik.
9. Baik untuk kesihatan mata
Buah markisa mengandungi Vitamin A yang penting untuk kesihatan mata. Vitamin A membantu mengekalkan kesihatan sel mata dan meningkatkan fungsi penglihatan.
Buah markisa yang kaya dengan beta karotena juga baik untuk mata. Tubuh anda menukarnya menjadi vitamin A, yang penting untuk mengekalkan penglihatan yang baik.
Ia dibuktikan bahawa jika anda tidak mengambil vitamin A yang mencukupi, anda mungkin mengalami rabun malam, mata kering, atau keadaan yang lebih serius, bergantung kepada keterukan kekurangan anda.
10. Bantu turunkan berat badan
Buah markisa adalah buah yang rendah kalori dan rendah lemak dan sangat sesuai diamalkan jika anda merancang untuk menurunkan berat badan.
Buah markisa juga kaya dengan serat yang penting untuk melambatkan penyerapan glukosa dan menahan rasa lapar.
Selain itu juga buah markisa turut mengandungi Vitamin C untuk meningkatkan metabolisme dan membakar lemak, ini dapat dibuktikan dengan kajian menyatakan Vitamin C adalah sumber antioksidan yang penting jika ada ingin menurunkan berat badan.
11. Dapat mencegah sembelit
Buah markisa kaya dengan kandungan serat, di mana kandungan seratnya dapat membantu merangsang pergerakan bahan di dalam usus dan melancarkan proses penghadaman.
Kajian juga menunjukkan bahawa serat makanan dan air boleh mencegah sembelit dan memperbaiki penghadaman.
Kajian juga menunjukkan bahawa buah markisa digalakkan untuk makan di China untuk rawatan batuk, serak, sembelit, dismenorea, artralgia, disentri, insomnia.
12. Kurangkan risiko serangan asma
Buah markisa juga dipercayai boleh merawat asma. Kandungan anti-radang yang terkandung dalam markisa boleh membantu mengurangkan keradangan pada saluran pernafasan yang boleh menyebabkan sesak nafas.
Kajian menunjukkan kesan pengambilan makanan tambahan buah markisa ungu selama 4 minggu dan terbukti dapat mengurangkan kesemutan, batuk dan sesak nafas.
13. Melancarkan peredaran darah
Kajian menunjukkan Scirpusin B, sebatian dalam biji markisa, bertindak sebagai bahan vasorelaxing. Ia melegakan saluran darah, dan ini boleh menggalakkan peredaran darah.
Buah markisa juga kaya dengan potassium yang dapat mengawal tekanan darah dengan lebih baik dan melancarkan aliran darah.
14. Baik sebagai anti penuaan
Vitamin A dan Vitamin C yang terkandung dalam biji markisa bertindak sebagai anti-oksidan yang dapat menghilangkan garis-garis halus dan kedutan pada wajah.
Kajian menunjukkan Vitamin C yang terdapat dalam markisa penting untuk penghasilan kolagen. Dengan meningkatkan pengeluaran kolagen, markisa boleh membantu anda mengekalkan kulit yang lebih sihat dan anti-penuaan.
15. Baik untuk kecantikan kulit
Selain daripada menjaga kesihatan, markisa juga boleh memberi manfaat kepada kecantikan diri sendiri. Buah markisa mempunyai beta-karotena dan kandungan Vitamin C yang tinggi.
Kedua-dua bahan ini boleh membantu melambatkan proses penuaan dan melindungi kulit daripada radikal bebas. Dengan kandungan Vitamin C yang tinggi dalam markisa, ia dapat menjadikan kulit anda lebih licin dan sihat. Kandungan air dalam buah markisa juga boleh membantu kulit kekal terhidrat dan lembap.
Selain itu, kajian menunjukkan pengambilan biji markisa yang kaya dengan piceatannol boleh mengelakkan wajah anda menjadi kusam.
Kesan sampingan buah markisa
Secara amnya, pengambilan markisa adalah selamat dan tidak mendatangkan kesan sampingan yang serius terhadap kesihatan.
Tetapi tidak semua badan manusia adalah sama yang dibenarkan menerima buah markisa ini, sesetengah bahagian badan manusia mungkin mengalami reaksi alahan atau tidak bertoleransi terhadap buah markisa ini.
Beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul akibat pengambilan yang berlebihan atau penggunaan berlebihan buah markisa termasuk:
- Gangguan penghadaman: Makan berlebihan buah markisa boleh mengakibatkan gangguan penghadaman untuk jangka pendek kerana kandungan serat makanan yang tinggi seperti cirit-birit atau sakit perut.
- Tindak balas alahan: Sesetengah orang yang mengamalkan buah markisa secara berlebihan boleh mengalami reaksi alahan antaranya ialah gatal-gatal kulit, ruam kulit atau sukar untuk bernafas.
- Alahan lateks: Protein tumbuhan dalam buah mempunyai struktur yang serupa dengan protein lateks, yang boleh mencetuskan tindak balas alahan pada sesetengah orang.
Sekiranya anda mengalami sebarang alahan, hentikan segera pengambilan buah markisa dan berjumpa doktor dengan segera.
Cara makan buah markisa
Pasti anda tertanya-tanya bagaimana ingin makan buah markisa dengan cara yang betul. Buah markisa mempunyai kulit yang tebal, isinya yang berair dan banyak biji. Sebenarnya anda boleh sahaja makan begitu sahaja buah markisa ini.
Bijinya boleh dimakan, jadi anda boleh memakannya bersama-sama dengan isi dan jusnya.
Filem putih yang memisahkan kulit dari isu juga boleh dimakan, tetapi kebanyakan orang tidak memakannya, kerana ia sangat pahit.
Buah markisa juga boleh dimakan dengan pelbagai cara seperti:
Minuman
Ia boleh diperah melalui penapis untuk membuat jus, yang boleh ditambah kepada koktel atau digunakan untuk membuat air kordial untuk perasa.
Pencuci mulut
Ia sering digunakan sebagai topping atau perasa untuk kek dan pencuci mulut seperti kek keju atau mousse.
Tambah pada salad
Ia boleh digunakan untuk menambah tekstur rangup dan rasa manis pada salad.
Tambah dalam yogurt
Campurkannya dengan yogurt asli untuk membuat snek yang lazat.
Kesimpulan
Jika anda sedang mencari snek yang berkhasiat dan lazat, markisa adalah pilihan yang bagus.
Ia rendah kalori dan tinggi nutrien, serat dan antioksidan.
Jika anda minat dengan khasiat atau kebaikan buah lain, boleh layari di bawah:
Soalan Lazim
Mungkin anda mempunyai beberapa soalan tentang buah markisa. Berikut adalah beberapa soalan lazim berkaitan dengan buah markisa.