Buah Belimbing : 15 Kebaikan, Khasiat dan Cara Makan
Kalau anda peminat buah belimbing, tahukah bahawa buah ini sebenarnya mengandungi banyak khasiat serta nutrisi. Bukan sahaja enak dimakan, ia juga ternyata memiliki banyak kelebihan tersendiri untuk kesihatan.
Jika sebelum ini anda makan belimbing betik tanpa tahu manfaatnya, dalam artikel kali ini kami akan bincangkan tentang khasiat, kebaikan, kesan sampingan dan cara untuk makan buah tersebut.
Jom kita mulakan!
Apa itu buah belimbing?
Belimbing atau nama saintifiknya Averrhoa Carambola merupakan sejenis buah yang tergolong dalam keluarga Averrhoa. Buah tropika ini berasal dari Sri Lanka, tetapi kini ia ditanam secara meluas di sekitar Asia Tenggara untuk tujuan komersial.
Dari segi luaran, belimbing biasanya berwarna hijau ataupun kuning. Buah ini juga dapat gelaran starfruit kerana berbentuk seperti bintang apabila dipotong melintang. Ia mempunyai rasa yang bervariasi dari sangat manis hingga sedikit masam, bergantung pada jenis dan tahap kematangannya.
Di samping itu, belimbing juga kaya dengan pelbagai nutrien penting. Justeru, artikel kali ini akan membincangkan lebih lanjut tentang potensi khasiat buah ini terhadap aspek kesihatan.
Fakta nutrisi dan khasiat buah belimbing
Berikut adalah fakta nutrisi untuk 100g buah belimbing:
Makronutrien:
Kalori | 31 Kcal |
Jumlah Karbohidrat | 6.73g |
Serat (Karbohidrat) | 2.8g |
Protein | 1.04g |
Lemak | 0.33g |
Mikronutrien (Vitamin):
Thiamin (Vitamin B1) | 0.014 mg |
Riboflavin (Vitamin B2) | 0.016 mg |
Niacin (Vitamin B3) | 0.367 mg |
Pantothenic acid (Vitamin B5) | 0.391 mg |
Vitamin B6 | 0.017 mg |
Folate (Vitamin B9) | 12 µg |
Vitamin C | 34.4 mg |
Mikronutrien (Mineral):
Calcium | 3 mg |
Copper | 0.137 mg |
Iron | 0.08 mg |
Phosphorus | 12 mg |
Magnesium | 10mg |
Potassium | 133 mg |
Zinc | 0.12 mg |
Mikronutrien (Fitonutrien):
Beta Carotene | 25 µg |
Lutein + zeaxanthin | 66 µg |
15 kebaikan buah belimbing yang ramai tidak tahu
Buah belimbing sememangnya kaya dengan serat, mineral, vitamin dan nutrien. Maka tidak hairanlah ia mampu menawarkan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh.
Jom semak 15 khasiat dan kebaikan buah ini :
1. Menyokong sistem penghadaman
Tahukah anda, belimbing sebenarnya dikategorikan sebagai antara buah yang tinggi dengan kandungan serat tidak larut. Antara cirinya adalah boleh menyimpan air dengan lebih banyak.
Kajian mendapati khasiat buah belimbing ini membantu memudahkan pergerakan najis dalam usus sekaligus dapat menyokong sistem penghadaman.
2. Meningkatkan imunisasi tubuh
Buah tropika ini juga merupakan sumber vitamin C yang sangat bagus. Dalam sebiji belimbing bintang saja, terdapat kira-kira 50% jumlah vitamin C yang diperlukan oleh tubuh.
Justeru, pengambilan kandungan vitamin C yang mencukupi mampu membina sistem pertahanan badan yang kuat untuk melawan bakteria jahat.
3. Mencegah anemia
Betik merupakan sejenis buah-buahan yang kaya dengan vitamin C. Seperti diketahui umum, vitamin C menawarkan banyak kelebihan. Antaranya adalah penting untuk penghasilan kolagen dan mencegah skurvi.
Selain itu, vitamin C terbukti membantu proses penyerapan zat besi dalam tubuh sekaligus dapat mencegah penyakit anemia.
4. Bantu hidratkan tubuh
Badan yang terhidrasi (kurang air) akan memberi kesan seperti sakit kepala, keletihan, kelesuan,masalah kulit, kekejangan otot dan tekanan darah rendah. Ditambah pula cuaca panas melampau, situasi ini boleh mengundang bahaya.
Bagaimanapun, belimbing berupaya untuk beri kesegaran serta menghidratkan tubuh kerana ia mengandungi jumlah air yang tinggi iaitu kira-kira 91%.
Oleh itu, amalan pengambilan buah belimbing sangat bagus untuk mengelakkan masalah kekurangan air dalam badan.
5. Mengurangkan risiko ulser usus
Salah satu punca yang menyebabkan berlakunya ulser pada usus adalah proses tekanan oksidatif daripada radikal bebas (lipid peroxidation) di dalam tubuh.
Kandungan flavonoid yang tinggi dalam buah belimbing terbukti mampu mengurangkan proses tekanan oksidatif tersebut dengan memainkan fungsinya sebagai antioksidan.
6. Mengawal tekanan darah
Tekanan darah tinggi atau hipertensi merupakan penyakit kronik yang boleh mengundang strok dan serangan jantung. Namun begitu, belimbing mempunyai potensi untuk mengawal tekanan darah dengan kehadiran potassium dan serat.
Potassium yang terdapat pada belimbing juga berfungsi mengawal otot jantung, menyebabkan salur darah mengembang dan seterusnya melancarkan aliran darah.
7. Mengatasi keradangan
Keradangan merupakan tindak balas imun semulajadi oleh tubuh manusia untuk berlindung daripada jangkitan. Jika dibiarkan menjadi kronik, keadaan ini boleh menjadi punca penyakit jantung, kanser, dan banyak komplikasi lain.
Kajian mendapati ekstrak belimbing mempunyai ciri-ciri antiradang yang berkesan disebabkan oleh kandungan bahan bioaktif seperti flavonoid dan polifenol. Selain bermanfaat untuk merawat kesan sakit, malah belimbing juga mampu merencatkan proses keradangan.
8. Menurunkan paras kolesterol
Ramai tidak menyedari mereka sebenarnya berdepan masalah paras kolesterol yang tinggi. Jika tidak dicegah segera, boleh mengundang pelbagai komplikasi seperti serangan jantung dan strok.
Antara cara terbaik untuk mengawal kolesterol adalah pengambilan betik yang kaya dengan serat tidak larut. Komponen ini berfungsi untuk menyingkirkan kolesterol (LDL-cholesterol) dan juga jus hempedu melalui proses perkumuhan.
Kajian mendapati, pengambilan jus buah belimbing 2 kali sehari dalam tempoh sebulan terbukti membantu peserta warga emas untuk menurunkan paras kolesterol mereka.
9. Bagus untuk diet
Oleh kerana nutrisinya yang tinggi serat, buah belimbing juga bagus untuk dimasukkan dalam diet buat anda yang sedang berusaha menurunkan berat badan.
Selain sifatnya yang rendah kalori, buah belimbing juga boleh memberi rasa kenyang yang lebih lama. Ini sekaligus membantu anda daripada pengambilan kalori secara berlebihan.
10. Berpotensi cegah pertumbuhan kanser
Buah belimbing juga berpotensi untuk mencegah penyakit kanser. Ia meningkatkan jumlah antioksidan seperti glutatahione, sekaligus membantu melawan radikal bebas di dalam badan.
Menurut kajian terhadap tikus makmal, ekstrak buah belimbing dapat mengurangkan pembentukan serta kesan tumor pada mamalia tersebut.
Bagaimanapun, banyak lagi penyelidikan mendalam dan menyeluruh perlu dijalankan untuk ketahui potensinya kepada manusia.
11. Membantu pengurusan diabetes
Serat tidak larut yang terkandung dalam buah belimbing boleh membantu mengurangkan penyerapan karbohidrat dalam badan.
Ekstrak buah ini bukan saja dapat menurunkan paras glukosa dan trigliserida dengan ketara, malah turut meningkatkan paras insulin dalam darah. Penemuan ini menunjukkan potensi belimbing yang boleh membantu para pesakit diabetes.
12. Merawat gejala demam
Buah belimbing juga sering dijadikan sebagai rawatan alternatif yang berkos murah dan mudah didapati oleh sesetengah masyarakat.
Di Malaysia, herba yang diproses daripada daun pokok belimbing buluh digunakan untuk merawat demam. Untuk merawat demam campak pula, daun ini digiling bersama beras dan direndam semalaman sebelum disapukan ke seluruh badan hingga sembuh.
Masyarakat di India pula menjamah buah belimbing yang sudah dikeringkan untuk mengurangkan gejala demam. Selain itu, mereka turut mencampurkan akar buah belimbing dengan gula untuk dijadikan penawar kesan mabuk.
13. Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular
Salah satu khasiat buah ini adalah manfaat kandungan flavonoidnya dalam mengekalkan kesihatan jantung.
Flavonoid terbukti memainkan fungsi yang penting dalam mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Ini termasuklah aterosklerosis, penyakit kronik di mana plak akan berkumpul pada dinding arteri.
14. Mencantikkan kulit
Aktiviti radikal bebas boleh rosakkan jaringan kulit sehingga menyebabkannya kelihatan kusam dan berkedut. Paling menakutkan, ia juga boleh menjadi punca kanser kulit.
Selain penghasilan kolagen dirangsang oleh vitamin C, kandungan antioksidan seperti flavonoid juga mampu menghalang radikal bebas daripada merosakkan kulit. Antara cara yang boleh anda lakukan ialah belimbing dijadikan sebagai masker untuk wajah.
15. Mencegah bakteria
Daun, kulit dan isi buah belimbing didapati mempunyai potensi untuk menghalang pertumbuhan pelbagai bakteria dan kulat. Ini kerana, ketiga-tiganya mempamerkan ciri-ciri anti-mikrob.
Sebuah kajian mendapati, ekstrak daun belimbing mempunyai potensi untuk menghalang pertumbuhan bakteria berbahaya kepada tubuh manusia seperti S. aureus, Klebsiella spp., E. coli, P. aeruginosa dan B. cereus.
Kesan sampingan buah belimbing+
Secara umumnya belimbing selamat untuk dimakan oleh masyarakat setiap lapisan umur dan jantina. Pelbagai manfaat boleh diperolehi sekiranya buah ini dimakan secara teratur.
Walaupun nilai pemakanannya bagus, tetapi pengambilan belimbing secara berlebihan boleh mengundang kesan sampingan seperti :
Boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang
Penyelidikan mendapati buah belimbing tidak sesuai dimakan oleh penghidap penyakit buah pinggang kronik.
Ini kerana belimbing tinggi dengan kandungan oxalate yang boleh mengakibatkan komplikasi dan kerosakan buah pinggang. Selain itu, kandungan caramboxin pula akan menyebabkan keracunan tisu saraf terhadap pesakit buah pinggang.
Boleh menyebabkan peningkatan dos ubat dalam badan
Pengambilan buah belimbing bersama dengan ubat-ubatan lain juga boleh menyebabkan peningkatan dos di dalam badan.
Oleh itu, anda dinasihati agar dapatkan nasihat doktor bertauliah terlebih dahulu sama ada selamat atau tidak untuk makan buah belimbing.
Cara makan buah belimbing
Kaedah pengambilan buah ini juga penting bagi memperoleh khasiat maksimum. Pasti anda tertanya-tanya apakah kaedah pengambilan yang betul untuk belimbing.
Selain enak dimakan begitu saja, buah betik juga boleh diolah menjadi pelbagai juadah seperti :
Jus belimbing
Jus belimbing juga menawarkan banyak manfaat nutrisi kepada tubuh. Selain dapat mencegah dehidrasi, jus ini juga sangat bagus untuk mengekalkan sistem pencernaan sentiasa sihat.
Jeruk belimbing
Buah belimbing buluh biasanya tidak dimakan segar kerana rasanya yang terlalu masam. Oleh itu, ia lebih sesuai disimpan sebagai jeruk serta boleh dicampurkan ke dalam masakan.
Di Malaysia, jeruk belimbing ini cukup terkenal dalam sajian masak lemak kerana teksturnya masamnya itu menjadikan rasa hidangan lebih sedap.
Kerepek berasaskan belimbing
Di Indonesia pula, buah ini juga sering diproses dan dijual sebagai kerepek. Dengan tekstur yang rangup dan manis, tidak hairanlah snek berkhasiat ini diminati oleh rata-rata masyarakat di sana.
Kesimpulan
Tidak dinafikan, belimbing sememangnya antara buah yang sangat berkhasiat dan wajar diambil secara berkala untuk memastikan kesihatan tubuh dalam keadaan optimum.
Ia kaya dengan nutrien seperti serat, vitamin, antioksidan serta sesuai dimakan oleh semua lapisan masyarakat. Buah ini juga terbukti menawarkan banyak manfaat lain seperti :
- Menyokong sistem penghadaman
- Meningkatkan imunisasi tubuh
- Mencegah anemia
- Bantu hidratkan tubuh
- Mengurangkan risiko ulser usus
- Mengawal tekanan darah
- Mengatasi keradangan
- Menurunkan paras kolesterol
- Bagus untuk diet
- Berpotensi cegah pertumbuhan kanser
- Membantu pengurusan diabetes
- Merawat gejala demam
- Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular
- Mencantikkan kulit
- Mencegah bakteria
Jika anda minat dengan khasiat atau kebaikan buah lain, boleh layari di bawah: